Az első megalakuló szemináriumról

2012. október 20.

Egyesületünk életében mérföldkőhöz érkeztünk: ez volt az első, megalakuló szeminárium, mely október harmadik hétvégéjén került megrendezésre. Ennek nagyon fontos szerepe volt, hiszen most gyűlt össze először egy nagy közös rendezvényen az új úton elindulók csapata. Az egész egyesület várta már ezt a hétvégét, hiszen az ország teljes területéről, illetve a határon túlról is érkeztek diákok és oktatók.

Ahhoz, hogy ez az esemény létrejöhessen rengeteg munkára volt szükség, hiszen új egyesület lévén el kellett készíteni a szemináriumhoz és főként a vizsgákhoz szükséges alapanyagokat (diplomák, fokozatjelek, pecsétek), ami már megszokott módon csapatmunkában zajlott, sokan szabadidejükból áldozva segítettek abban, hogy ezek meglegyenek a szemináriumra. Végül minden időre elkészült és így minden készen állt a rendezvényre.

A szeminárium előtt az instruktorok szombat délelőtt már összegyűltek és részt vettek a szokásos instruktori tréningjükön. Ezt követően az oktatók átmentek a szeminárium helyszínére, Debrecen egyik legnevesebb középiskolájába, a Tóth Árpád Gimnáziumba. A diákok ezalatt folyamatosan érkeztek, lassan megtelt a nagy tornaterem, összesen mintegy 130 gyakorló gyűlt össze.

A jó hangulatú szemináriumon a diákok és oktatók három csoportban osztva, fegyelmezetten gyakorolták a technikákat. A Siu Nim Tau csoport diákjai az alap harci alkalmazásokat, valamint az eszközös önvédelmet tanulták, a Chum Kiu csoportban a Wing Tsun rúgásait, majd földreviteli technikákat gyakorolták, a Biu Jee csoportban a chi-sau, vagyis a tapadós kezek sorozatait csiszolták, majd következett a földharc illetve a szabadharc.

Mindhárom csoportban Si-Kung Török Róbert oktatott, és az ó munkáját segítvén mindenhol ki volt jelölve egy oktató, aki folyamatosan segítette a diákokat. Fegyelmezett, precíz és örömteli gyakorlás jellemezte a tanítványokat, ahol bátran oda lehetett menni és lehetett kérdezni Si-Kungtól és az oktatóktól.

A szombati edzést még kettő követte vasárnap. Az edzések után került sor egy rövid elméleti képzésre, ahol Si-Kung Török Róbert tartott előadást az oktatási rendszer alapjául szolgáló kínai öt elem filozófiájáról, a tűz-víz-föld-fa-fém pusztító és építő kölcsönhatásáról.

Ezután jött a csoportkép elkészítése.

Majd következett egy új, eddig nem rendszeresített elem, a kihívás. Egyesületünk szeretné, ha a vizsgák teljesítésén felül a tanítványok különböző erőpróbákon is részt vehessenek. Ezek célja az, hogy a kiemelkedő képességű gyakorlók plusz motivációt kapjanak és egy új elérendő célt tűzhessenek ki maguk elé. Ezeknek az erőpróbáknak, kihívásoknak több típusa is van:

  • több, váltott ellenfél elleni védekezés
  • több, egyszerre támadó ellenfél elleni védekezés
  • 12 és 24 órás edzések


A vizsgák előtt került sor az első ilyen kihívásra: Si-Kung Török Róbert sikeresen teljesítette az 50 váltott ellenfél elleni védekezést. Ennél az erőpróbánál a támadók szabadon, bármilyen technikával támadhatnak, és ezeket kell hárítani.

A kihívásokat bárki megpróbálhatja, aki úgy gondolja, hogy sikeresen tudja azokat teljesíteni. A megmérettetések eredményessége természetesen szabályok által meghatározott, és sikeres teljesítésüket oklevéllel és külön ruhán viselhető jelzéssel, felvarróval jutalmazzuk.

Si-Kung Török Róbert elmondta, hogy szeretné, ha a közeljövőben minél több oktató és haladó diák követné a példáját és teljesítene egy-egy erőpróbát, ezzel egy hagyományt teremtve az egyesületünkben.

Az edzéseket és a szemináriumot a fokozatvizsgák zárták, melyen szinte minden diák sikeres fokozatvizsgát tett, valamint sok oktató szerzett újabb fokozatot már az új fokozatrendszerben.

Örömteli volt, hogy több diák is vizsgázott oktatói rangra, így négy új oktatóval is gyarapodott az egyesületünk, név szerint:

  • Si-Mei Tripó Zsuzsa
  • Si-Hing Herczeg Bálint
  • Si-Hing Gyetvai Attila
  • Si-Hing Somogyi Viktor


Ők már az új oktatási rendszer szerint tanulhatják a Wing Tsun tanítását, a tudás átadását, a technikák korrigálásának módszereit. Ezt az oktatói készséget folyamatosan nehezedő feladatokkal mélyítik el és gyakorolják. Ezzel egy minőségi oktatóképzés alapjait szeretnénk letenni, hiszen képzett tanítványokká csak képzett oktatók segítségével válhatnak a diákok.

A vizsgák esetében is szakítottunk néhány régről ismerős rossz módszerrel:

a dupla vizsgázás (2 fokozat egymás utáni megszerzése) nem alapértelmezett és csak kivételes esetben engedélyezett

a fokozatjelet mindenki megkapja a sikeres vizsga esetén a diplomájához, az nem jelent további költséget

a vizsgákra mindig elegendő időt biztosítunk így mindenkinek a technikáját és tudását tudja ellenőrizni, javítani és megfelelően, egyedileg tud minősíteni a vizsgáztató

mindenkitől a vizsgára meghatározott tananyag ismerete a megkövetelt, annak nem tudása sikertelen vizsgához vezet (természetesen ez rendkívül ritka, hiszen az oktatóktól elvárt, hogy csak felkészült diákot engedjenek vizsgázni, pl. abban az esetben fordulhat elő, ha 3. haladó diák fokozatnál a tanítvány nem tudja az 1. szekció mozdulatait megfelelően bemutatni)

Egy igen fárasztó, de ugyanakkor egy rendkívül jó hangulatú hétvégén vagyunk tehát túl, mely egy pozitív megerősítést jelent az egyesületünk számára. Ez a rendezvény is megmutatta, hogy kialakultak azok a stabil keretek, amelyben szövetségünk működni fog, szilárd alapokra tudtuk helyezni iskoláinkat. Természetesen az egyesület továbbra is nyitott marad azok felé, akik magas színvonalon és egy jó közösségben szeretnék gyakorolni a Wing Tsun Kung Fu harcművészetét.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a megjelent diákoknak és oktatóknak a részvételt és a szervezésben nyújtott segítséget, valamint gratulálni a megszerzett fokozataikhoz!

És végül egy rövid videós beszámoló a szemináriumról:

További képek a szemináriumról:

©2023 Five Elements Wing Tsun Kung Fu Association – All rights reserved