Kanadai út összefoglaló

2013. április 29.

Sifu Carson Lau-nál, Torontóban töltött egy hetet egyesületünk küldöttsége: Sifu Török Róbert, Sifu Bányász József és Sihing Barta Tamás.

Sifu Carson Lau

Az utazásunk célja az volt, hogy felvegyük a kapcsolatot egy olyan szövetséggel, amellyel baráti kapcsolatot tudunk ápolni, valamint egy olyan mesterrel, aki a Wing Tsun egy autentikus forrása, hiszen több mint 20 éven keresztül Hong Kong-ban tanult és tanított a Leung Ting Gym-ben, Leung Ting és Cheng Chuen Fun nagymesterektől (ezt rendkívül kevés mester mondhatja el magáról) valamint megtanulta a Wing Tsun teljes rendszerét. Már sok éve Torontóba költözött és hozzánk hasonlóan saját egyesületet alapított.

Sifu Carson Lau-t már ismertük korábbról, hiszen Magyarországon már találkoztunk vele egy szemináriumon. Amellett, hogy láttuk hogy technikailag kiválóan képzett, emberként is kellemes benyomást tett ránk. Az előzetes emailes egyeztetések során ez megerősítést nyert, de mivel ez egy kapcsolat kialakításához kevés, szükségesnek éreztük a személyes találkozót, ahol megismerhetjük őt jobban, hogyan tanít, milyen módszereket használ, hogyan viszonyul hozzánk.

Az eltelt egy hét alatt nagyon sokat gyakoroltunk és beszélgettünk: az itteni tanítási programról, módszerekről, technikákról, alkalmazásokról, elméletekről valamint arról, hogy hogyan tudna a két egyesület együttműködni a jövőben. Sifu Török Róbert több magánórán vett részt Sifu Lau-nál, ahol a Siu Nim Tau-tól kezdve a pillangókésekig szinte minden terítékre került. A Magyarországon tanultak többé-kevésbé megfeleltek az eredeti vonalnak, de voltak technikai eltérések, különbözőségek az eredeti Hong Kong-i iránytól. Sifu Lau-ban egy nagyon precíz szakembert ismerhettünk meg. Minden mozdulatot elmagyaráz és elmondja a mögöttes vonatkozásait is valamint mindig biztatott minket, hogy kérdezzünk nyugodtan, sűrűn hangoztatta, hogy „A kínai emberek szeretik a kérdéseket és szívesen válaszolnak rájuk”.

Emellett egy rendkívül jó házigazda is volt, hiszen nagyon sok ajándékot kaptunk tőle: kartonnyi üdítót, asztali mini-fabábut, kínai Wing Tsun cipót valamint rendszeresen meghívott minket különböző éttermekbe, ahol soha nem engedte, hogy fizessünk.

Ó egy kifejezetten közvetlen és segítőkész mester, nyoma sincs benne egoizmusnak vagy távolságtartásnak. Mi eddig nem ehhez voltunk hozzászokva, így ez egy nagyon kellemes meglepetésként ért bennünket. Beszélgetéseink során rendszeresen kiemelte, hogy ezt nagyon fontosnak tartja, hiszen nem csak technikailag kell képzettnek lennie egy Sifu-nak, hanem emberként is rendelkeznie kell olyan tulajdonságokkal, hogy a tanítványai ne félelemból, hanem emberi tulajdonságai miatt is tiszteljék őt és maradjanak mellette.

A torontoi kung fu család

A Carson Wing Tsun Academy-nek egy 24 órás, állandóan rendelkezésre álló edzőterme van Torontóban. Ezt ki is használják a gyakorlók, szinte egész nap gyakorol valaki a kwoonban, de persze főleg az esti órákban gyülnek össze többen. A diákok és instruktorok rendkívül jó kapcsolatban vannak egymással, szinte mindenki mindenkinek a barátja, az edzéseken kívül is jó kapcsolatot ápolnak egymással. Ezt Lau Sifu is többször kiemelte, mert számára ez is nagyon fontos, hiszen nem csupán kung fut tanulókból álló csoportot akart létrehozni, hanem egy igazi kung fu családot. Ez sikerült is. Örültünk ennek a meglátásának, hiszen mi is hasonlóan vélekedünk erről és ebben a szellemben irányítjuk iskoláinkat.

Edzésbeli különbségek

A technikákban nem volt lényeges különbség, viszont az edzések felépítésében igen. Sifu Lau teljes egészében a Hong Kong-i stílusban és módszerekkel oktat, ami az individuális, vagyis személyre szabott oktatást jeleneti. Nem annyira szabályozott egy edzés mint nálunk, megvannak ugyanazok a részek (formagyakorlat, bázis, páros gyakorlatok), de nem egyszerre, azonos ütemben csinálják, hanem egy külön oktatóval, és pont a saját szintjéhez tartozó tananyagot. Az instruktorok rengeteget gyakorolják a chi sau-t, főleg szabadon. Ők is nagyon fontosnak tartják, hasonlóan hozzánk.

Sifu Lau-t megkérdeztük, hogy az individuálissal szemben mi a véleménye a kötöttebb edzésvezetésről, edzésmódszerről. Mondta, hogy ó teljes egészében a Hong Kong-i módszer szerint oktat és ott is az individuális tanítást végzik, ezt látják alkalmasnak az ottaniaknak és Torontóban is ez vált be neki. Viszont nem gondolja, hogy ez az egyetlen üdvös út, más ország, más kultúra, más emberek és ha ez a módszer honosodott meg nálunk, ez működik, akkor nincs vele probléma.

Kis Hong Kong

Torontó azon részében áll Sifu Lau edzőterme, ahol a lakosság nagy része kínai ill. egyéb ázsiai országból költözött ide. Úgy éreztük magunkat, mintha egy kis Hong Kongban lettünk volna. A diákok nagy hányada így kínai származású, a kínai nyelv több dialektusát is beszélik, így a kantonit is, ami a Wing Tsun nyelve. Segítettek a szakkifejezések pontos jelentésének és kiejtésének meghatározásában is. A kint létünk nagy részében kínai, ázsiai éttermekben ettünk, Sifu Lau kapcsolatai révén elvitt olyan tradicionális kínai éttermekbe, ahol fehér ember nem nagyon fordult meg. Ezen felül kipróbáltuk a koreai, vietnámi és japán konyhát is.

Összegzés

Nagyon eredményes hetet tudhatunk magunk mögött, hiszen egy baráti kapcsolatot sikerült kialakítanunk Sifu Lau-val és kung fu családjával. Megegyeztünk abban is, hogy továbbra is fent szeretnénk tartani és ápolni ezt a kapcsolatot. Mindemellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a korábbi tervekkel összhangban, egyesületünk szervezeti autonómiáját meg kívánja őrizni a jövőben is. Sifu Lau biztosított minket partnerségéről ebben. Elmondta, hogy alkalomadtán szívesen tanítja a magyar diákokat, ezért egy jövőbeni magyarországi szeminárium lehetőségét is megbeszéltük.

A kanadai útról napi beszámolóinkat még több képpel a Facebook-on olvashatjátok.

1. nap

2. nap

3. nap

4. nap

5. nap

6. nap

7. nap

©2023 Five Elements Wing Tsun Kung Fu Association – All rights reserved