Sifu Carson Lau interjú

2013. július 11.

Kanadai utunk során készítettünk egy interjút Sifu Carson Lau-val, hogy mindenki kicsit jobban megismerhesse őt, a Wing Tsun-hoz való viszonyát, meglátásait és azt, hogy hogyan látja a Wing Tsun jövőjét.

Hány évesen és hogyan kezdte el a Wing Tsun gyakorlását? Milyen volt az első edzés?

Tizenéves voltam, amikor elkezdtem Wing Tsun tanulni. Ekkor még Hong Kong-ban éltem. Leung Ting Nagymester bemutatóját láttam és nagyon megtetszett a chi sau, a tapadós kezek. Az edzéseken a harci gyakorlatokat szerettem a legjobban, számomra az volt legfontosabb kezdőként. Visszaemlékezve a Siu Nim Tau-t unalmasnak találtam, de ahogy folyamatosan megértettem, úgy ez az érzés megváltozott.

Le tudná írni, hogy milyenek voltak az akkori Hong Kong-i edzések? Mennyit változtak ahhoz képest az idők során?

Nagyon kemények voltak az edzések, eléggé leizzadtunk és csurom vizesen mentünk haza. Mintha nyakon öntöttek volna vízzel minket edzések úgy épültek fel, hogy minden technikát nagyon komolyan meg tudjunk tanulni. Akár órákon keresztül gyakoroltunk egy technikát. Nem csoportokban edzettünk, hanem mindenki önállóan, a saját tempójában haladt előre (individuális oktatás). A módszerek azóta nem sokat változtak.

Mi a kedvenc része a Wing Tsun-ban?

Minden részét szeretem, de van két rész, amik a kedvenceim: a Siu Nim Tau és a kések. A kezdet és a vég.

Mondana pár szót az iskolájáról? Mi az, amit a legfontosabb tart?

Sokan ismerik az iskolámat. Szeretem a csapatmunkát a dolgok mögött, ezért próbálok mindig jó kapcsolatot ápolni a diákjaimmal. Olyanok vagyunk, mint egy család és ez a legfontosabb számomra. Úriembernek kell lenni és barátságosnak. Négy dolgot vizsgálok meg, amikor valaki belép az edzőterembe: viselkedés, fegyelem, személyiség és gondolkodásmód.

Sokan érdeklődnek Kanadában és Amerikában a Wing Tsun iránt?

Az Észak-Amerikában nagyon sokan élnek. Nem is olyan régen még az emberek úgy gondolták, hogy nincs idejük edzeni, de manapság szeretnének egészségesek és fittek maradni. Nem úgy gondolnak a Wing Tsun-ra, mint egy unalmas testmozgásra, sokkal inkább, mint egy tevékenység, amely közben csökkentik a stresszt és újabb barátokat szereznek. Ahogy korábban mondtam: egy család részesei lehetnek.

Hogyan látja a Wing Tsun jövőjét? Tovább fog növekedni a Wing Tsun népszerűsége?

A mostanság készült Wing Tsun-ról szóló filmek egyre népszerűbbé teszik a stílust. Néhány évvel ezelőtt kevesebb ember tudta, hogy mi az a Wing Tsun, de mostanra már sokan megismerték. Úgy gondolom, hogy a Wing Tsun-nak tovább fog nőni a népszerűsége. A jövőt az edzőtermekben uralkodó családi hangulatban látom.

Egy hetes látogatásunk alapján, mi a véleménye rólunk?

Megkedveltelek benneteket. Nagyon barátságosak vagytok. Továbbá keményen dolgoztok, és nagyon elhivatottak vagytok a Wing Tsun iránt. Sifu Róbert jól képzett és jó tanár. Úriember és könnyen lehet vele kommunikálni, valamint jó erkölccsel rendelkezik a Wing Tsun-hoz.

Van valamilyen üzenete a magyar diákok felé?

Keményen gyakoroljatok és törekedjetek a tökéletességre. Van egy jó Si-Fu-tok és mindig tiszteljétek a Wing Tsun-t. Ismerjetek meg minél több embert és az iskolátokra, mint egy családra gondoljatok.

©2023 Five Elements Wing Tsun Kung Fu Association – All rights reserved