A Wing Tsun jellemzői

A Wing Tsun jellemzői miatt ez a harcművészetet nagyon különbözik a többitől.

Kortól, nemtől és hajlékonyságtól független, ezért bárki képes elsajátítani a technikáit. A sok száz kung-fu stílus közül a Wing Tsun az egyetlen, amit egy nő alapított, éppen ezért a stílusban nem az erő dominál, hanem a gondolkodás, a gyorsaság, a reflexek, a stabilitás és a lágy/kemény együttes ereje (lágyan védünk és keményen támadunk). A Wing Tsun jellemzői miatt a gyakorló olyan képességeket fejleszt ki, amit a mindennapi életben bármikor hasznosíthat.

A támadás erejét a Wing Tsun gyakorló nem blokkolja, hanem elvezeti. Kölcsön veszi a támadó lendületét és egy időben támad vissza, ezért az ellentámadás ereje sokszorta hatékonyabb lesz, mint a támadóé. A támadások az emberi test gyengepontjaira irányulnak, mint pl. a szem, orr, állcsúcs, torok, szegycsont, gyomorszáj, lágyék, a gerincoszlop és az izületek. Ezeket a lágy pontokat senki sem tudja felerősíteni, így egy nőnek, vagy egy gyengébb fizikumú férfinak is esélyt ad a győzelemre, egy nála nagyobb és erősebb ellenféllel szemben.

Egyik fontos jellemzője a stílusnak, hogy a gyakorlás során nagy mértékben fejleszti a fizikális és mentális képességet. Mivel a kéz és a láb külön mozdulatokat hajt végre, megtanít egyidejűleg támadni és védekezni, ezáltal a tanítványnak fejlődik a mozgáskoordinációja, a koncentrációs képessége, stressz levezető hatású, ezáltal jobban fog tudni teljesíteni az élet különböző pontjain, mint pl. az iskolapadban, vagy a munkahelyen.

A Wing Tsun jellemzői a támadásokban

„Két pont között a legrövidebb út mindig az egyenes marad.”

A Wing Tsun technikái mindig erre törekszenek. Minél rövidebb és egyszerűbb egy technika, annál gyorsabb és hatékonyabb. Kerüli a fölösleges mozdulatokat, mint pl. az ütés, vagy rúgás előtti lendületvételek, hiszen ez mind csak lelassítaná az ellentámadás gyorsaságát. A Wing Tsun nem arra törekszik, hogy minél erősebbet üssön, sokkal inkább a precíz és gyors támadásokat részesíti előnyben a test gyengepontjaira.

Egy jó Wing Tsun gyakorló másodpercenként akár 3-4 ütést is végre hajt, ezáltal kevés esélyt ad a támadónak az ellentámadásra. Egy nagyobb ember elleni küzdelem során a legfontosabb, hogy minél gyorsabban le tudjuk őt győzni. Minél tovább tart egy küzdelem, annál nagyobb esélyt adunk az ellenfelünknek a győzelemre.

A támadó technikák tartalmaznak:
 • ököl-

 • tenyér-

 • kézéltechnikákat

 • ujjbegy szúrásokat/döféseket

 • könyök- és térdtechnikákat

 • rúgásokat.

Stabil állás és alacsony rugások.

Nagyon fontosnak tartjuk az egyensúly megtartását. Minél erősebbek az alapok, annál jobban lehet rá építeni. Gyakorlás közben mindvégig alacsonyan tartjuk a súlypontot, így biztosítva a lehető legnagyobb stabilitást.

A rúgások nem tartalmaznak (vagy csak nagyon ritkán) gyomorszáj feletti támadásokat. Ez elsősorban a nagyobb rúgásbiztonság miatt van, mert a magasat rúgó küzdő kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, ha az ellenfél hárította támadását, mert állása instabil.

Ha stabil az állásunk, jó egyensúllyal fogunk rendelkezni. Így sokkal nehezebb lehet kibillenteni minket, ráadásul sokkal a leghatékonyabbak lesznek a védő, illetve a támadó technikáink.

A mozdulatok elsajátításának hatékony módszere

Éles helyzetben a Wing Tsun gyakorló soha nem egy kötött sorrendben hajtja végre a technikákat. Mindig a szituációhoz megfelelően kell tudnia alkalmazni azokat, hiszen senki sem tudhatja előre, milyen támadásokkal jöhet az ellenfél és hogyan fog reagálni az ellentámadásainkra.

Azonban ahhoz, hogy a tanítvány a lehető legprecízebben eltudja sajátítani a mozdulatokat, az edzéseken logikus sorrendbe állítjuk őket a Wing Tsun jellemzőinek és elveinek megfelelően. Minden alkalommal más és más kontextusba helyezzük az adott technikát, hogy a tanítvány megértse, mikor és hogyan kell alkalmazni őket.

A Wing Tsun a küzdelem mind az 5 távolsági fázisát használja:
 • rúgótáv, 

 • ütőtáv,

 • könyök és térdtechnikák (belharc),

 • lefogások, földrevitel,

 • földharc.

A Wing Tsun lelke

Létezik egy olyan technika, ami kizárólag csak a Wing Tsun-ban található meg.

Ez a Chi-Sau, azaz a tapadós kéz technika. Ez egy olyan készségfejlesztő gyakorlat, ami elképesztően gyors reflexeket fejleszt ki. Továbbá, aki elkezdi ezt a technikát gyakorolni sokkal jobban teljesít harc közben is, illetve akár vakon, teljes sötétségben, vagy szemsérülés esetén is fog tudni harcolni.

Ettől a technikától lesz csak igazán különleges ez a harcművészet.

Nem küzdősport, hanem harcművészet!

A Wing Tsun megtartotta az eredeti harcművészetek jellegét. Technikái nincsenek lekorlátozva, hogy alkalmas legyen egy verseny szigorú szabályaihoz. Tehát nincsenek szabályokhoz kötve, ezért a Wing Tsun inkább harcszerű, sem mint sportszerű. Ez kifejezetten az önvédelemről és önmagunk tökéletesítéséről szól.

Egy utcai támadás során sem léteznek szabályok. Egy támadó sosem fog sportszerűen viselkedni velünk szemben főleg, ha nálunk nagyobb és erősebb, vagy ha többen vannak. Így egy szituáció során olyan önvédelmi technikákat kell alkalmaznunk, amivel gyorsan és hatékonyan tudjuk magunkat megvédeni.

©2023 Five Elements Wing Tsun Kung Fu Association – All rights reserved