Egyesületünk

Az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület Magyarország egyik legnagyobb kung fu egyesülete, számos iskolával és külföldi tagiskolákkal (Románia, Egyesült Királyság és Olaszország).

Az egyesület a kung fu iskolákhoz híven hierarchikus rendszerben működik, a vezetőséget a mesterek tanácsa alkotja, melynek feje Si-Fu Török Róbert nagymester. Az egyesület központja Debrecen van, ahol lehetőség van központi, instruktori edzéseken részt venni.

Az egyesület a Leung Ting nagymester által létrehozott Wing Tsun Kung Fu rendszert oktatja, attól semmilyen mértékben nem tér el nem „ötvözi” más stílusokkal, nem emel bele stílusidegen technikákat. Önmagát autentikus, a kínai és a Wing Tsun tradíciókhoz hű egyesületnek vallja.

Az egyesület saját, egyedi uniformissal és fokozatrendszerrel rendelkezik, melynek alapjait és teljes tananyagát a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszer adja.

Az egyesület lehetőséget szeretne teremteni azoknak a diákoknak és mestereknek, akik normális, korrekt körülmények között szeretnének foglalkozni a Wing Tsun Kung Fu harcművészetével, ezért tiszta és átlátható feltételeket, következetes szabályokat, normális, nyugodt körülményeket, magas szintű szakmai munkát garantál összes tagja számára.

Az egyesület nevének eredete

A távol-keleti filozófia öt eleme tulajdonságok és jellegzetességek megtestesítői. Az öt jelkép és taoista elem: tűz, víz, föld, fa és fém.

A Wing Tsun Kung Fu tananyag teljes egészében megfeleltethető az öt elemnek:

 • Tűz = Siu Nim Tau

 • Víz = Chum Kiu

 • Föld = Biu Jee

 • Fa = Muk Yan Chong (fabábu) és Luk Dim Boon Kwun (hosszúbot)

 • Fém = Bart Cham Dao (pillangókés)

Az öt elemnek létezik egy építő kölcsönhatása, mely során az öt elem táplálja egymást:
 • A víz táplálja a növényeket, létrejön a fa
 • A fa táplálja a tüzet
 • A tűz hamujával táplálja a földet
 • A föld rejti magában az érceket melyekből születik a fém
 • A fémek és ásványi anyagok táplálják a vizet

Ennek az építő kölcsönhatásnak a megfeleltetése található meg a fokozatjelek színeinél utalva arra, hogy a korábban megtanult anyagok táplálják a későbbieket.

Az öt elemnek létezik egy pusztító és szabályozó kölcsönhatása, mely során az öt elem legyőzi egymást:
 • A víz eloltja a tüzet
 • A föld felszívja a vizet
 • A fa a földből növekszik
 • A fém elvágja a fát
 • A tűz megolvasztja a fémet

Ennek a pusztító kölcsönhatásnak a megfeleltetése található meg a Wing Tsun tananyagának elosztásánál utalva arra, hogy a korábban megtanult nagyobb technikacsoportokat legyőzik a később tanult magasabb rendű technikacsoportok.

A taoista öt elem tehát teljes egészében áthatja a Wing Tsun Kung Fu rendszerét, ezért választottuk a Wing Tsun Kung Fu egyesületünk jelzőjének az öt elemet.

Kezdetek

Az egyesület 2012. július 14-én jött létre a Magyar Wing Tsun Egyesületből való kilépés után. Az instruktorok alapító gárdája már több évtizedes tapasztalatokat szerzett a régi egyesületben, többen magas pozíciót töltöttek be. Ezeket a tapasztalatokat hasznosítva hozták létre az új egyesületet, tanulva a régi egyesület hibáiból és negatívumaiból.

A kilépés után napokkal, hetekkel később több nyilatkozat is megjelent régi egyesület sajtóanyagaiban, amik kizárásként hivatkozzák az eseményt. A mesterek, instruktorok a kilépésük pillanatában lemondtak az anyaegyesület és világszövetség által biztosított összes jogról, lehetőségről és ott szerzett fokozataikról is, ennek tudatában hagyták el a szövetséget. Az ezután több nappal és héttel született, ezeket fordítva beállító dokumentumok célja csupán az, hogy megtévesszék a közvéleményt.

Második hivatalos nyilatkozat

Carson Wing Tsun Academy partneregyesület

A magas szakmai színvonal megtartását segíti elő, hogy 2014 július hónapjától az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület a Sifu Carson Lau vezette Carson Wing Tsun Academy partneregyesületévé vált. Sifu Lau vállalta az egyesület szakmai képzését és a Wing Tsun tananyag befejező részeinek átadását.

link

Az egyesület első évei

link

link

A teljes tudás és a nagymesteri diploma átadása

2016 őszén, SiFu Carson Lau átadta a Wing Tsun rendszer megmaradt részét az egyesületünk vezetőjének, és egy gála keretein belül Sifu Török Róbert átvette a nagymesteri diplomáját, így egyesületünk mostantól fogva rendelkezik a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszer teljes tananyagával.

link

©2023 Five Elements Wing Tsun Kung Fu Association – All rights reserved